“Deze maskers verdelen aan de Belgische bevolking betekent een gevaar voor de volksgezondheid, mijn hart en dat van vele werknemers en bedrijven in onze industrie bloedt!”

Zellik, 08 juni 2020 – CREAMODA, de Belgische confectiefederatie, reageert boos en verontwaardigd op het nieuws dat de 18 miljoen mondmaskers die door Minister Goffin via defensie werden besteld, zowel volgens de instructies van AVROX, waarop Creamoda beslag kon leggen, àls op de berichtgeving die vandaag onder meer op radio 1 werd verspreid énkel mogen gewassen worden met de hand en op 30 graden. Dit is voor ons een bijzonder choquerende vaststelling omdat de maskers zelfs niet beantwoorden aan de door de overheid zelf opgelegde NBN-DTD-S-65-001-2020 technische vereisten. Die spreekt immers van wassen op 60° graden.

“Elke confectie -, veiligheid-, onderhouds expert weet dat kwalitatieve herbruikbare mondmaskers gewassen dienen te kunnen worden op een temperatuur van minimum 80° of meer. Dat kan zelfs in een gewone huishoudwasmachine zeker omdat niet alle huishoudtoestellen gegarandeerd 60° lang genoeg kunnen aanhouden. In het advies van de Hoge Gezondheidsraad is deze info ook terug te vinden. ( zie bijlage ) Dat vereist natuurlijk een zekere kwaliteit van de stof, zeker omdat de maskers meerdere keren“ dienen gewassen te worden. De producten van onze Belgische producenten zijn kwalitatief hoog genoeg en beantwoorden daaraan. We kunnen ondertussen al zelfs tot 130 keer hergebruik gaan.dienen gewassen te worden. 

WWW.MAAKJEMONDMASKER.BE
Ook de richtlijnen van de overheid zelf op www.maakjemondmasker.be spreken van een minimale wastemperatuur van 60°: “Een gebruikt mondmasker was he best in een wasmachine met wasmiddel op minstens 60 graden… Je kan het eventueel ook afkoken in een kookpot.” 

MASKERS AVROX BEANTWOORDEN NIET AAN NBN NORM
Tot onze verbazing stellen we nu vast dat in de media aangekondigd wordt dat de mondmaskers enkel met de hand en op 30° mogen gewassen worden. Die instructies worden overigens ook bevestigd door de officiële productinformatie van AVROX zelf waar wij de hand op konden leggen (kopij in bijlage).Daarin staat te lezen in Frans: “Composé de coton et polyester… lavable à la main à 30°C degrés.

GEVAAR VOOR VOLKSGEZONDHEID
We stellen nu dus vast dat de maskers niet alleen véél te laat werden geleverd, maar vragen ons ook af hoe deze maskers door een kwaliteitsprocedure labotest zijn geraakt, als men ze niet eens op een veilige temperatuur mag desinfecteer wassen? Volgens de Hoge Veiligheidsraad (zie tabel) is het zo dat zowel de wastemperatuur als de tijd cruciaal zijn in de desinfectie van mondmaskers. Maskers op 30°C met de hand wassen is eigenlijk compleet onaanvaardbaar, wetende dat je gebruikte mondmaskers trouwens eigenlijk niet met de hand mag aanraken. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de minimale filtratie en luchtdoorlaatbaarheids vereisten.Waarom is dit gevaarlijk? "Omdat de mensen gaan denken dat het volstaat de maskers op 30 graden én met de hand te wassen, dan riskeren ze zichzelf te besmetten, dan blijft het masker zelf mogelijk een broeihaard voor het virus... " In professionele wasserijen waar men aan desinfectie wassen doet van Horeca/Hotel/Hospitaal linnen wordt toch ook niet aan op 30°C gewassen en die voegen dan nog vaak een desinfectant toe. Deze mondmaskers vormen dus een gevaar voor de volksgezondheid en zouden wat ons betreft dus niet verdeeld mogen worden.

WE REIKEN DE HAND
Belangrijk voor de burgers en voor Creamoda is nu niet om met de vinger te wijzen, maar om een kwalitatief alternatief te vinden. Gezien de maskers niet beantwoorden aan de technische vereisten moet men deze maar terugsturen naar afzender. De Belgische Textiel, Confectie en Wasserijen blijven in elk geval klaar staan om niet alleen de burgers van dit land maar ook de overheid de hand te reiken.

-   Einde   -

Persbericht met bijlagen

Over Creamoda
Creamoda is de Belgische modefederatie voor merken en kledingproducenten.
www.creamoda.be

Meer info, contacteer:
Jo Van Landeghem - Quality, Safety & Sustainability Officer Creamoda: 02/238.10.17. - vanlandeghem@creamoda.be 

x

Leden login

Creamoda
Leden Login

Word lid

DRAWY IP PLATFORM

Lid in de kijker