Creamoda verontwaardigd over toewijzing aanbesteding voor mondmaskers voor Defensie.

Zellik, 8 mei 2020 – Creamoda heeft met verwondering en verontwaardiging kennis genomen van de toewijzing van de aanbesteding voor mondmaskers, uitgeschreven door het ministerie van Defensie, aan 2 firma’s die niet gekend zijn in de wereld van medische en beschermkleding. Ook Fedustria, Belgische federatie van de textiel-, hout- en meubelindustrie, ondersteunt Creamoda.

Creamoda stelt zich grote vragen, vooral bij de toewijzing aan Avrox, een Luxemburgse postbusfirma zonder website of telefoonnummer en op een adres waar meerdere postbusfirma’s gevestigd zijn. Deze firma werd opgericht in 2017 met een kapitaal van 31.500 euro en heeft als NACE-activiteit huur en verhuur van wagens en lichte voertuigen. En er is geen financiële informatie over dit bedrijf te vinden. Hoe kan een dergelijke firma op korte termijn 15 miljoen mondmaskers leveren?

“Het is ons een raadsel waarom de overheid de gezondheid van de bevolking toevertrouwt aan dergelijke bedrijven. En dit nadat er gedurende bijna 2 maanden overleg geweest is tussen de federale regering en onze Belgische bedrijven die wel specialisten van medische en beschermkleding zijn”, zegt Erik Magnus.

Deze onderhandelingen hebben helaas niet tot een resultaat geleid en vervolgens werd de opdracht doorgeschoven naar Defensie met zeer moeilijk haalbare timingvereisten. De professionele bedrijven hebben zich dubbel geplooid om daaraan te kunnen voldoen en dan zien zij deze opdracht gaan naar een dubieuze Luxemburgse firma. Bijkomend probleem bij de langdurige onderhandelingen was dat steden en gemeenten niet hebben kunnen wachten en zelf tot aankoop van mondmaskers zijn moeten overgaan.

Bijkomend probleem bij de langdurige onderhandelingen was dat steden en gemeenten niet hebben kunnen wachten en zelf tot aankoop van mondmaskers zijn moeten overgaan.
 
“De Belgische confectie-industrie ervaart deze toewijzing als een kaakslag en vindt het een ongelooflijk gemiste kans om de Belgische bevolking professioneel gemaakte mondmaskers aan te bieden”, benadrukt Magnus. “Onze professionele confectiebedrijven zullen niet bij de pakken blijven zitten en met medewerking van Febelsafe een kwaliteitslabel op de markt brengen. Hiermee zal al wie mondmaskers wenst te kopen een duidelijk onderscheid kunnen maken tussen kwalitatieve duurzame mondmaskers en artisanale/doe-het-zelf maskers”. 

-   Einde   -

Nota voor de redactie:

Over Creamoda
Creamoda is de Belgische modefederatie voor merken en kledingproducenten.
www.creamoda.be

Meer info, contacteer:

Erik Magnus - directeur Creamoda: 0475/76 16 26 - magnus@creamoda.be
Wendy Luyckx - communicatieverantwoordelijke Creamoda: 0476/99 90 57 - luyckx@creamoda.be

x

Leden login

Creamoda
Leden Login

Word lid

DRAWY IP PLATFORM

Lid in de kijker