Eindejaarspremie voor bedienden: aanpassing bij verandering van arbeidsregime

Samen met het loon van december krijgen de bedienden van de kleding- en confectiesector een extraatje: de jaarlijkse aanvulling aan het dubbel vakantiegeld, beter bekend als ‘de eindejaarspremie’. Een nieuwe afspraak in PC 215 heeft impact op de berekening van de eindejaarspremie van 2019. Inderdaad, op 12 februari 2019 werd een sectorale cao ondertekend, die de vorige cao van 15 juli 2005 aanvult en vervangt.

December-berekening versus prorata-berekening

De basisregel blijft dezelfde: alle bedienden hebben in december nog steeds recht op een eindejaarspremie van 90% van het loon van de maand december (= ’december-berekening’).

Echter door de invoering van een alternatieve berekeningswijze gebaseerd op het jaarloon van de bediende (= ‘pro rata berekening’) worden bepaalde onrechtvaardige situaties van de ‘december-berekening’ weggewerkt. De december-berekening houdt namelijk geen rekening met veranderingen van arbeidsregime van de bediende in de loop van het jaar.

Vanaf december 2019 zal voor het eerst de pro rata berekening moeten toegepast worden bij bedienden die in de loop van het jaar van arbeidsregime veranderden.

Infofiche

Een gedetailleerde infofiche is hier beschikbaar, enkel voor de leden van Creamoda.

x

Leden login

Creamoda
Leden Login

Word lid

DRAWY IP PLATFORM

Lid in de kijker