#Ik Koop Belgisch volgens RectoVerso  Belgisch sportmerk kijkt verder dan alleen he ideale beach body

Anno 2019 lijkt de dialoog binnen de modewereld steeds verantwoordelijker en bewuster te worden. Duurzaamheid heeft zijn geitenwollensokken-imago van zich afgeschud, waardoor het gesprek meer en meer focust op onderwerpen als lokale consumptie en binnenlandse productie. Maar waar staan hashtags als #IkKoopBelgisch en #MadeInBelgium nu echt voor? En is de Belgische consument hier klaar voor? Belgisch sportmerk RectoVerso verheldert en toont hoe sportkleding een daadwerkelijke impact kan hebben door het voortouw te nemen in lokale productie.

Al 132 jaar produceert Liebaert Textiles innovatief en kwalitatief textiel voor internationale lingeriemerken. Maar Alain en Camille Liebaert wilden meer doen in België dan alleen stoffen produceren. Ze waren klaar voor de volgende stap. Een volledige collectie van innovatieve sportkleding, in een modieus jasje gestopt, zou vanaf 2019 beschikbaar worden voor de Belgische consument. Begin dit jaar zag RectoVerso het levenslicht. Het ‘Made in Belgium’-merk lanceerde ook een pop-upwinkel in de Nationalestraat in Antwerpen.

“Pas bij het opstellen van het businessplan voor RectoVerso realiseerden we ons hoeveel het kost om in België te produceren. Dat besef deed bij mij een alarmbel afgaan. De lage prijzen die soms gehanteerd worden in de mode zijn niet mogelijk zonder dat iemand daar het slachtoffer van is”, vertelt Camille Liebaert, oprichtster en creative director van RectoVerso.

“Zo’n lage prijs heeft een grote keerzijde, van te lage lonen en slechte werkomstandigheden tot het gebrek aan milieubeleid. Met de rampzalige groei van fast fashion merken we dat er nood is aan een veel groter bewustzijn rond duurzaamheid. De consument wil hier zeker op inzetten, maar is nog niet helemaal klaar om daar een hogere prijs voor te betalen. Die bewustwording willen wij aanwakkeren.”

Dat de Aziatische en Afrikaanse textielindustrie vaak gelijkstaat aan moderne slavernij, weten we in het Westen intussen wel. Werknemers krijgen vaak een hongerloon (€ 23 euro per maand) en de werkomstandigheden zijn erbarmelijk. Daarnaast is het lastiger om in dat soort landen milieuvriendelijk te produceren, en is niet alle kennis om te innoveren aanwezig. Dat is waarschijnlijk een van de grootste uitdagingen waar de hele mode-industrie mee kampt. Liebaert Textiles investeert sterk om vooruitgang te boeken op dat vlak.

“Het zat altijd al in het Liebaert-DNA om integer en respectvol om te gaan met onze omgeving en ons personeel. Elk jaar investeren we vol vertrouwen en toewijding in hypermoderne technologieën die ons helpen onze ecologische voetafdruk te verkleinen”, legt Alain Liebaert, CEO van Liebaert Textiles uit. “Met een merk als RectoVerso willen we een kentering in gang zetten binnen de sportswear-sector.”

En daar blijft het niet bij. “In België hebben we – terecht – heel lang gevochten voor de rechten van de werknemer. Wij geloven ook dat het onze missie is om mensen de ambacht en kunst van het breien en weven te blijven leren om de toekomst van het Europese textiel te verzekeren. Daarom hebben we de Liebaert-trainingsacademie opgericht. Die verbetert niet alleen de vaardigheden van onze getalenteerde medewerkers, maar brengt ook de studenten en klanten de complexiteit en schoonheid van ons vak bij. Dat betekent wel dat produceren in eigen land met een veel hoger prijskaartje gepaard gaat. Bij de Belgische consument is dat besef er nog niet helemaal.”

Doordat de grotere sportbedrijven de laatste jaren geforceerd worden transparant te communiceren over hun productieproces, wordt het steeds duidelijker dat sportschoenen en sportkleding maken vaak gepaard gaat met slechte werkomstandigheden. Dat wekt niet alleen een schuldgevoel op bij de consument, het zorgt er ook voor dat in bepaalde landen armoede de overhand blijft hebben.

Wat is de prijs voor lokale productie in België dan? Door de focus te leggen op kwaliteit en innovatie, en door de juiste werkomstandigheden te waarborgen, kan RectoVerso sportbeha’s aanbieden voor € 95, sportleggings voor € 195 en technisch innovatieve jackets voor € 305.

x

Leden login

Creamoda
Leden Login

Word lid

DRAWY IP PLATFORM

Lid in de kijker