Infosessie intellectuele eigendom 1 april 2019: tips & tricks en Drawy

Tijdens de infosessie over intellectuele eigendom van 1 april 2019 kregen de deelnemers een update van de regelgeving en een heleboel praktishe tips.

Elke onderneming heeft minstens één merk: zijn handelsnaam. In onze sector volstaat het echter niet om de handelsnaam bekend te maken in de Kruispuntbank der Ondernemingen: een registratie als merk is aangewezen.  

Sinds begin dit jaar zijn naast de gewone merken met een naam en logo ook volgende merken mogelijk: multimediamerk, klankmerk, hologram, bewegingsmerk, patroonmerk en positiemerk. Vooral de laatste 2 nieuwe merkmogelijkheden lijken interessant. Een patroonmerk zorgt ervoor dat een patroon als merk geregistreerd kan worden, bijvoorbeeld de Burberry-ruit. Een positiemerk beschermt een logo op een welbepaalde plaats op een voorwerp, bijvoorbeeld de Adidas-strepen op de zijkant van een sneaker.  

Een nieuw merk moet creatief zijn, mag niet tot verwarring met andere merken leiden en niet in strijd zijn met de goede zeden.  

In de strijd tegen namaak is de nieuwigheid sinds 1 december 2018 dat malafide websites zeer snel offline kunnen gehaald worden. De FOD Economie heeft hiervoor een samenwerkingsakkoord gesloten met DNS en sinds 1 december 2018 werden reeds 800 websites offline gehaald.  

DRAWY

Tot slot werd Drawy voorgesteld. Drawy geeft een vaste datum, een 'timestamp' aan je ontwerpen. Met Drawy kan je al je tekeningen, modellen en ontwerpen uploaden. Het is een gemakkelijke, snelle en goedkope manier om het bewijs te hebben dat je de auteur bent en op welke datum je creatie reeds bestond. Een gouden tip: ook tech packs die nog niet in productie gaan kunnen reeds getimestamped worden in Drawy.

De Creamoda-leden vinden de presentaties van de sprekers hier.

x

Leden login

Creamoda
Leden Login

Word lid

DRAWY IP PLATFORM

Lid in de kijker