TOP Atelier zoekt designers die textielreststromen willen upcyclen naar hoogwaardige producten

Zellik, 14 februari 2019 - TOP (Textiel Omschakelings Proces) atelier wil tegen eind 2020 aantonen dat het wél rendabel, opschaalbaar en marktvriendelijk kan zijn om in België hoogwaardige producten te maken van minderwaardige textielreststromen. Dat doet ze door de komende twee jaar onderzoek te voeren en samen te werken met o.a. designers, productontwikkelaars, ophalers, sorteerders en de Belgische confectie-industrie. Designers die willen meewerken aan dit proces kunnen zich aanmelden voor 24 maart 00u via www.topatelier.be.

WAAROM TOP ATELIER?
Upcycling blijkt aan te slaan, maar het blijft een uitdaging om er een rendabel model van te maken. Ontwerpers zijn nl. aangewezen op maatwerk en blijven sterk afhankelijk van beschikbare materialen, met beperkte garanties op vlak van kwaliteit, volume en continuïteit van de instroom. Verder beschikt Vlaanderen niet of amper over de nodige infrastructuur om de inspanningen van deze ontwerpers te ondersteunen.  Het extra werk (wassen, strijken, versnijden, …) dat textielreststromen met zich meebrengen, in combinatie met het productieproces in de reguliere confectieateliers, zorgen ervoor dat upcycling momenteel nog niet rendabel is.

TOP atelier wil tegen eind 2020 oplossingen bieden. Ze zoekt naar innovatieve sorteersystemen en een continue instroom van het bronmateriaal. Ze experimenteert met nieuwe technieken en bijhorende technologieën, analyseert, test nieuwe mogelijkheden uit in praktijk en schakelt de knowhow en professionaliteit in van de Belgische confectiebedrijven.

Kortom: TOP-atelier bouwt aan een professionele en vlotte productieketen voor de realisatie van hoogwaardige textielproducten.

 

TOP ATELIER ZOEKT DESIGNERS
In deze opstartfase is TOP atelier op zoek naar designers, die met lokale textielreststromen een kwalitatief hoogstaand product op de markt willen brengen en willen deelnemen aan dit proces.

We verwachten van de designer:

 • Een portfolio met beeldmateriaal en/of ontwerpen van de prototype(s).
 • Interesse in practice-based onderzoek naar productieprocessen met textielreststromen.
 • Zijn/haar beschikbaarheid en een actieve deelname aan dit project. TOP atelier loopt over een periode van twee jaar. De intensiteit van de medewerking zal variëren naargelang het verloop van het project.
 • Bereidheid om zijn/haar ervaring in dit proces te delen met de organiserende partners, de andere deelnemers en het brede publiek. Alle kennis wordt verzameld en open gecommuniceerd met het oog op innovatie van circulaire productieprocessen.

Wat bieden we de ontwerper?
 • We ondersteunen met alle partners de principes van Creative Fair Play.
 • We zorgen ervoor dat zijn/haar werk auteursrechtelijk wordt beschermd via Drawy.
 • We zoeken samen met de designer naar het geschikte bronmateriaal en garanderen continuïteit in de beschikbaarheid ervan.
 • We zorgen ervoor dat hij/zij in België kan fabriceren.
 • We denken samen als gelijkgestemden na over de toekomst van lokale textielreststromen.
 • Hij/zij kan rekenen op begeleiding en coaching van experten in textiel, confectie, duurzaamheid, productie, communicatie, sourcing, …
 • Hij/zij kan ook gratis deelnemen aan de opleidingen op de IVOC-kalender.
 • Hij/zij zal zijn/haar netwerk in de Belgische textielketen kunnen uitbreiden
 • De resultaten zullen de designer toelaten om zijn/haar onderneming duurzaam uit te bouwen en het product te vermarkten.
 • Hij/zij geniet van grotere naamsbekendheid door de brede communicatie en publiciteit over dit project.Deelnemen?
Designers kunnen zich kandidaat stellen via www.topatelier.be tot zondag 24 maart 00u.
 
Photo credits © Frederik Beyens
 
 - einde - 
Note voor de redactie: 

Voor vragen of interview, contacteer:

Katrien Molenberghs
hallo@topatelier.be
 
 
x

Leden login

Creamoda
Leden Login

Word lid

DRAWY IP PLATFORM

Lid in de kijker