Modetrends lente/zomer 2020 : Neo-fauvisme, de psychedelische 70s en een nieuwe landelijke stijl 

Zellik, 24 januari 2019 - Een stijl die een wulps schoonheidsideaal koppelt aan een kindse kleurenexplosie, de exploratie van de psychedelische 70s en een nieuwe landelijke stijl. Dat zijn volgens Creamoda en trendbureau Francq Colors de belangrijkste tendensen voor lente en zomer 2020, die vandaag werden voorgesteld op het trendseminarie.

“Het trendseminarie” is een vaste waarde in het aanbod van informatiesessies die Creamoda organiseert voor leden en niet-leden zoals kledingfabrikanten, modemerken, designers en scholen. “Hoewel de consument vandaag zijn kledingaankopen doet voor seizoen lente-zomer 2019, denkt de fabrikant al een jaar vooruit. De trendinformatie van lente en zomer 2020 die Francq Colors beschikbaar stelt in combinatie met de beursbezoeken zorgen voor de nodige inspiratie bij het ontwerpen van de nieuwe collecties”, zegt Wendy Luyckx, Communicatie-verantwoordelijke Creamoda. 

De invloed van een nieuw, inclusief vrouwelijk schoonheidsideaal

In de nasleep van de nieuwe feministische golf en #metoo zien we een streven naar een meer realistische en inclusieve vrouwelijke schoonheid. Tegelijk zien we ook een verlangen naar iets primitiefs, wilds, zelfs kinderlijk-naïefs. Het lijkt alsof we los willen komen van de complexe wereld waarin we leven, en terug verlangen naar de kindertijd. Vormen en kleuren worden als het ware ‘wild’. We krijgen dus een ‘neo-fauvisme’. Ronde, wulpse vormen worden gecombineerd met aardse kleuren zoals oker. Vruchtbaarheidssymbolen uit oude culturen zijn een belangrijke inspiratie. Het kinderlijke en wilde zien we opduiken in felle accentkleuren en spontane, onregelmatige vormen.

De visionaire, psychedelische 70s

De 70s revival in de mode is nog niet gedaan. Dit decennium blijft modeontwerpers boeien. Vooral de visionaire designconcepten uit de 70s gaan hen inspireren. Denk maar aan de organische leefwerelden van Verner Panton, met hun felle psychedelische kleuren. Tegelijk zien we linken naar het surrealisme en de wereld van de droom, die vandaag een heropleving kennen door virtual-reality-technologie. Die worden vertaald in dromerige silhouetten vol kleur.

De landelijke stijl, heruitgevonden

Deze trend is een uiting van het nieuwe conservatisme dat we rondom ons zien. Politiek en sociologisch drijven progressieve en conservatieve groepen steeds verder uit elkaar. Een goed voorbeeld zijn de debatten over gender- en rasissues: enerzijds zie je een progressieve groep die heel gevoelig is voor deze problematieken en zich ‘woke’ noemt. Anderzijds vinden andere mensen die focus op gender- en rasissues net bedreigend. Als reactie grijpen ze terug naar wat ze kennen.

In design interpreteren we dat conservatisme als een nieuwe landelijke stijl. Het is een soort van tijdloze boerenesthetiek, eigenlijk een fusie van de moderne en de landelijke stijl. We krijgen zachte, natuurlijke kleuren (bijvoorbeeld het zachtgeel van stro), en heel eenvoudige maar sober verwerkte materialen. Ook de kledij in de serie The Handmaid’s Tale vormt hier een inspiratie.

infographicS2020xs1

 Download hier de infografiek in hoge resolutie.
 

- einde -

Over Creamoda

Creamoda is de Belgische federatie van de Mode en heeft als doel Belgische kleding en andere confectieartikelen te promoten, gaande van prêt-à-porter, en lingerie voor mannen, vrouwen en kinderen, werkkleding en uniformen tot interieurdecoratie en huishoudlinnen. De federatie verleent internationaal, juridisch, sociaal en technologisch advies aan Belgische modemerken en fabrikanten die een vestiging hebben in België. Daarnaast organiseert de federatie op regelmatig tijdstip interessante infosessies over onderwerpen die de sector aanbelangen ism experten terzake en kunnen de leden van Creamoda gebruik maken van een uitgebreid netwerk van contacten. De federatie staat eveneens in contact met verschillende overheidsdiensten en overkoepelende werkgeversorganisaties.

Over Francq Colors

Francq Colors is een kleurentrendbureau opgericht door Hilde Francq. Zij heeft meer dan 10 jaar ervaring met kleurentrends vanuit de praktijk. Iedere zes maanden brengt Francq Colors een kleurentrendrapport uit. Dit rapport is gebaseerd op een grondige studie en bevat een schat aan informatie: lifestyletrends, kleurenpaletten, suggesties voor materialen en texturen, inspiratiebronnen. Het is de ideale toets voor bedrijven om te zien of hun productaanbod en hun kleuren- en materialenpalet toekomstgericht is en de consument zal aanspreken.

Contactinformatie

Creamoda: Wendy Luyckx - 0476/999057 - luyckx@creamoda.be
Francq Colors: Hilde Francq - 0475/927150 - hilde@francqcolors.be

x

Leden login

Creamoda
Leden Login

Word lid

DRAWY IP PLATFORM

Lid in de kijker