Eerste soldendag sluit af met zelfde cijfer als vorig jaar

03 januari  2019 - Vandaag, donderdag 3 januari, startten de wintersolden. Mode Unie, de federatie voor de zelfstandige modedetailhandel, peilde naar de start van de verkoop op deze eerste soldendag bij de zelfstandige modewinkelier. De start van de solden kwam dit jaar ’s ochtends traag op gang, maar naargelang de dag vorderde gingen de kooplustigen toch op koopjesjacht. De consument wacht ook nog wat af en het feit dat de eerste soldendag buiten het weekend valt, zorgt ervoor dat er vandaag net iets minder consumenten in de winkels waren. Toch werd de eerste soldendag met hetzelfde verkoopcijfer als vorig jaar afgesloten.

"Veel consumenten wachten bewust tot de start van de solden om - dan pas - grotere en duurdere winterstuks zoals jassen en dikke truien aan te kopen", stelt Isolde Delanghe, directeur Mode Unie, vast. “Het is nog te vroeg om van een echte trend te spreken, want heel wat consumenten shoppen vooral in het weekend. Na dat eerste soldenweekend kunnen we pas kijken welke richting de omzetcijfers uitgaan”, gaat Isolde Delanghe verder.

Naar aanleiding van de wintersolden liet Mode Unie een bevraging uitvoeren door onafhankelijk onderzoeksbureau Marketing Development. Hierbij zagen we dat de verwachtingen van de solden gematigd waren en op die manier de trend van het afgelopen winterseizoen doortrokken.

De ruime helft van de winkeliers, 56 procent, gaf immers op voorhand aan dat ze dezelfde soldenverwachtingen hebben dan vorig jaar. 37% van de modehandelaars gaf hierbij aan dat ze een daling verwachtten, 7% verwachtte een stijging.

Maar een inschatting maken van de komende soldenverkoop is moeilijk, veel hangt immers af van het weer. Indien de temperaturen opnieuw dalen en het droog blijft, zien de zelfstandige modedetaillisten de soldenverkoop positief in.  De modehandelaars doen er in elk geval alles aan om zoveel mogelijk kooplustigen te trekken. Zowel in het centrum van de gemeenten en steden, als net buiten het onmiddellijke commerciële hart gaan kwaliteitsbewuste klanten - ook tijdens de solden - hun vertrouwde modezaak opzoeken. "De start van de solden blijft dan ook een magisch moment voor de consument, ondanks de fluistersolden en de koppelverkoop vooraf", stelt Isolde Delanghe tevreden vast.

"Bovendien koopt de consument, ook tijdens de solden, heel gericht", weet Isolde Delanghe. "Hij gaat daarbij op zoek naar basisstukken om zijn garderobe verder aan te vullen. Deze vult hij aan met leuke fashion items." Mede door het zachte weer kenden de modewinkeliers een tegenvallende winterverkoop: - 5 % in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Er zijn dus nog heel wat mooie stukken blijven hangen in de winkels, wat het voor de koopjesjagers zeker aantrekkelijk maakt om op koopjesjacht te gaan.
 
 
Perscontact :  Isolde Delanghe - isolde.delanghe@modeunie.be - 0473/89 45 18
 

x

Leden login

Creamoda
Leden Login

Word lid

DRAWY IP PLATFORM

Lid in de kijker