Tweede editie Fashion Flows brengt Belgische bedrijven en jonge professionelen samen om te debatteren over verjonging, opleiding en diversiteit in Belgische bedrijven

Zellik, 23 oktober 2018 - Tijdens de tweede editie van Fashion Flows op 18 oktober kwamen bedrijven, opleidingscoördinaten, studenten en jonge professionelen samen voor een open gesprek over diverse actuele topics. Niet alleen de mode-industrie is klaar voor jong talent, maar ook de textiel- en houtsector. Young Patterns, gelanceerd door opleidingscentrum IVOC en de Belgische Modefederatie Creamoda in voorjaar 2017, breiden dit jaar een vervolg aan hun missie en bundelen krachten via Watch for Talent, het toeleidingsproject van IVOC, Cobot en Woodwize.

Fashion Flows by Young Patterns 
Net zoals tijdens de eerste editie van het netwerkevent ‘Fashion Flows’, georganiseerd door de jonge ambassadeurs van Young Patterns in maart 2018, lieten verschillende ondernemers uit de industrie in hun kaarten kijken via een reeks van interactieve workshops. Ze nodigden het publiek uit om mee te denken over actuele vraagstukken waarmee zij in de sector te kampen krijgen. Door het voeren van een interactief gesprek kon jong talent proeven hoe het voelt om een stem te hebben in de sector. Tijdens deze tweede editie nodigde Young Patterns meerdere sectoren uit in kader van Watch For Talent.

Focus op verjonging, opleiding en diversiteit in Belgische bedrijven 
Aan het woord kwamen verschillende duo’s die een aantal ondernemers uit de Belgische mode- en textielsector vertegenwoordigen. Het publiek maakte kennis met Pieter François & Tom Pisonier (Ontex), Cédric & Werner De Vlieger (MRFG) en Charlotte Hambrouck & Beau Bergmans (Café Costume). Tijdens de workshops gingen de duo’s in dialoog met de deelnemers over verjonging, opleiding & diversiteit om aan te tonen waarom het inzetten op jonge starters een win-win situatie is en onderling best practices met elkaar te delen.

Voor elk wat wils
Het thema van de avond was 'het verwelkomen van jong talent in een onderneming'. Elke workshop bracht een eigen kijk op het onderwerp. 

Ontex
Pieter François, HR Manager bij luierfabrikant Ontex, vertelde over de doorgroeimogelijkheden binnen het bedrijf. Ontex lichtte toe op welke manier nieuwe starters bij hen kansen krijgen om zowel horizontaal als verticaal te groeien. Het bedrijf heeft vanaf de start een duidelijk zicht op een intern groeitraject dat ze kunnen afleggen. Dit spreekt jongeren enorm aan en motiveert hen. “Tijdens de Fashion Flows werd bevestigd dat we als bedrijf goed bezig zijn met onze aanpak voor interne opleidingen. Het is fijn om dat door externe, frisse meningen bevestigd te krijgen.", zei Pieter.

Marylise & Rembo-styling Fashion Group (MRFG)
Werner & Cédric De Vlieger, vader en zoon, 3de & 4de generatie binnen het familiebedrijf MRFG gespecialiseerd in bruidskleding, spraken over de invloed van een nieuwe generatie op de bedrijfsvoering, maar vertelden ook toe hoe diversiteit een belangrijke rol speelt in hun personeelsbeleid. Als pilootbedrijf binnen Young Patterns praatten ze ook over de rol van stagaires in de onderneming. “We geloven in een win-win situatie en zoeken graag samen naar een waardevol project waar zowel de student betekenisvol onderzoek kan doen en waar wij als bedrijf mee aan de slag kunnen.”, zei Werner. Meerdere aanwezige studenten beaamden het belang van jezelf waardevol te voelen tijdens je stage en de nood aan een goede balans tussen begeleiding en zelfstandigheid. 

Café Costume
Charlotte Hambrouck, assistant HR Manager, & Beau Bergmans, product- en marketing manager, bij Café Costume, zoomden in op de invloed van een jong team op de dynamiek binnen het bedrijf. “Voor ons zijn stagiaires niet zomaar studenten, maar we behandelen ze als volwaardig lid van ons team.”, zei Charlotte bij het begin van de workshop. De workshop wijdde uit over de noden van zowel stagiaires als die van bedrijven en besluit dat er nog veel te leren valt van buitenlandse structuren en het belang van het scheppen van realistische verwachtingen. De aanwezige bedrijven bevestigden eveneens hoe belangrijk het is om open te staan voor die jeugd en hoe zij daaruit leren.

“We zijn zeer enthousiast om te zien dat ook andere sectoren inzetten op het verjongen van hun industrie. We blijven ons inzetten om ondernemingen nauwer te betrekken bij ons Young Patterns platform en onze doelstellingen, namelijk het sensibiliseren en het verbinden van onze verschillende doelgroepen.”, besluit Florence Phillipron, ambassadrice voor Young Patterns.

x

Leden login

Creamoda
Leden Login

Word lid

DRAWY IP PLATFORM

Lid in de kijker